SİYASET
Giriş Tarihi : 03-04-2023 12:18   Güncelleme : 03-04-2023 13:01

"Sivas’ta Sağlık Sektörü İyi Yönetilemiyor" İddiası Gündeme Geldi

İYİ Parti Sivas Milletvekili aday adayı Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan, Sivas’ta yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çekti. 

İYİ Parti Sivas Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan, “Sivas’taki hastanelerin kapatılması, özellikle de göğüs hastanesi gibi özel hastanelerin; yani ihtisas hastanelerinin kapatılması sağlık sektöründe çok ciddi problemlere sebep oldu. Bu politikalar Sivas'ta sağlık sektöründeki çalışan eleman sayısının son 15 yılda ortalama 3 bin civarında azalmasına sebep oldu” dedi.

"SİVAS’TA HASTANELERİN HEPSİ KAPATILDI, NUMUNE HASTANESİ İSE TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL"

İYİ Parti Sivas Milletvekili aday adayı Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan, Sivas’ta yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çekti.  Aday adayı Bozdoğan, son 15 yıl içerisinde kapatılan hastanelerin Sivas açısından ciddi problemlere yol açtığının altını çizdi.

Sağlık sektörünün her geçen gün geriye doğru gittiğini belirten Bozdoğan, “Merkezi 350 bin olan bir şehirde bugün kabaca bir Numune Hastanesi, Üniversite Hastanesi ve Devlet Hastanesi var. Devlet hastanesi de bildiğiniz gibi Numune Hastanesi'nin eki olarak aslında hizmet vermeye başladı ama bir takım bürokratik sıkıntılar dolayısıyla oranın müstakil bir hastane olması gerekliliğine inanıldığı için sonradan yeni bir yapılanmaya gidildi.

Bunun dışında bir de özel hastanemiz var. 350 bin nüfuslu bir yer ki ilçeleriyle birlikte 650 bine yakın insana hizmet veriyor. Bu kadarcık hastaneyle bu insanlara sağlık hizmetini nasıl vereceksiniz? Bu memlekette daha önceden asker hastanesi vardı, kapatıldı; Demiryolları Hastanesi vardı, kapatıldı; Göğüs Hastanesi vardı, kapatıldı; Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi vardı, kapatıldı. Onların yerine sadece Yeni Numune Hastanesi açıldı ki, Numune Hastanesinin yatak kapasitesi o kapatılan hastanelerin yatak kapasitesini karşılamaktan da çok uzak” şeklinde konuştu.

SİVAS’TA SAĞLIK SEKTÖRÜ İYİ YÖNETİLEMİYOR

Kapatılan hastaneler içerisinde yer alan Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin bir ihtisas hastanesi olduğunun altını çizen Bozdoğan, “Kapatılan hastaneler içerisinde özellikle göğüs hastalıkları hastanesi bir ihtisas hastanesiydi. Yani sadece Sivas'a değil Tokat'a, Yozgat'a, Erzincan'a, Kahramanmaraş'a, çevre illere de hizmet veriyordu. Bu şu anlama geliyordu. O çevre illerden Sivas'a hasta transferi oluyordu.

Bu, Sivas'ı hem bir merkez şehir haline getiriyordu hem de Sivas'ta sağlık sektörünün yanında ekonomik hayata da bir canlılık getiriyordu. Bütün bu hastanelerin kapatılması, özellikle de Göğüs Hastanesi gibi özel hastanelerin, ihtisas hastanelerinin kapatılması sağlık sektöründe çok ciddi problemlere sebep oldu.

Mesela bu politikalar Sivas'ta sağlık sektöründe çalışan eleman sayısının son 15 yılda ortalama 3 bin civarında azalmasına sebep oldu. Yani doktor, hemşire, hasta bakıcı, büro elemanı hepsini dâhil ederek söyleyecek olursak Sivas'ta sağlık sektöründe bugün istihdam edilen insan sayısı bundan 10-15 yıl öncesinden birkaç bin tane az. Bu da Sivas'ta sağlık sektörünün iyi yönetilmediğini ve ortada bir problem olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

MİLLİ EĞİTİM'DE YÖNETİCİ ATAMALARI ARTIK LİYAKATLE DEĞİL, PARTİZANLIKLA YÜRÜTÜLÜYOR

Konuşmasında eğitim alanında yaşanan sorunlara da dikkat çeken aday adayı Bozdoğan, Milli Eğitimde atamaların partizan bir tavırla yapıldığını söyledi. Bozdoğan, “Bugün herkesin çok iyi bildiği gibi Milli Eğitimde yönetici atamaları artık liyakatle değil partizanlıkla yürütülüyor.

Sendensin, bendensin denilerek yürütülüyor. Türkiye'nin her yerinde bu geçerli ama Sivas'ta herkes de çok iyi biliyor ki bu şehirde atamaları bir sendikanın yöneticileri müdahil olmadan gerçekleştiremiyoruz” dedi.

SİVAS’TA ATAMALAR MALUM SENDİKANIN ELİNDE

Sivas’ta ise atamaların bir sendikanın elinde olduğunu söyleyen Bozdoğan şöyle konuştu: “Yani Milli Eğitim Müdürlüğü'nü tabiri caizse sendika yürütüyor desek yanlış söylemiş olmayız. Bunlar liyakatin ötesinde dediğim gibi senden, bendenciliğe kaçtığı için o zaman doğru yönetimden uzaklaşıyoruz.

İşte bundan önceki yıllarda Sivas'ın en nitelikli liseleri dediğimiz okulların üniversiteye öğrenci gönderme oranı Türkiye ortalamasının altındaydı. Bir ara hatta elli yedi, elli sekizinci sıralara kadar geriledik. Bu liyakatsizliğin bir örneği”

KÖYLERDE OKULLAŞMA YENİDEN BAŞLAMALI

İyi Parti olarak iktidara geldiklerinde ilk işlerinin yüz bin sınıf öğretmeni atamak olduğunun altını çizen Bozdoğan, köylerde de okullaşmanın yeniden başlaması gerektiğine vurgu yaptı. Bozdoğan, “Sonra merkezi hükümetin uyguladığı politikaların yanlışlığından yine en fazla zarar gören şehirlerden bir tanesi malum, Sivas, coğrafi bakımdan Türkiye'nin ikinci büyük şehri ve herhâlde köy sayısı bakımından da Türkiye'deki ilk üç sırada olan şehirdir.

Bu şu anlama geliyor. Çok fazla köyümüz var. Bu köylerde okullaşmaya ihtiyaç var. Bu köylere öğretmen atanmasına ihtiyaç var. Merkezi hükümetin taşımalı eğitime ağırlık vermesi, köylerin boşalmasına sebep oldu. Bir anlamda yani orada okul olsa, köylü çocuğunu o okulda okutacak ama taşmalı eğitim olduğu için zaten nasıl olsa çocuklar kasabada köyde okuyor diyor.

Köyden kasabaya, kasabadan şehir merkezine göçüyor. Ya da orada geçimini temin edemediği için göçüyor vs. Yani köylerde bir defa mutlaka okullaşmanın yeniden başlaması lazım. Zaten İYİ Parti'nin programında da bu var; eğer iktidara gelirsek ilk planda ortalama yüz bin köy öğretmeni, sınıf öğretmeni atayacağız.” dedi.

AdminAdmin

Admin