GÜNDEM
Giriş Tarihi : 04-12-2023 13:49

Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mesut Parlaktaş, kayıt dışı istihdamla ilgili açıklamada bulundu.

Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mesut Parlaktaş, kayıt dışı istihdamla ilgili açıklamada bulundu.

SGK İl Müdürü Mesut Parlaktaş, sosyal güvenliğin önemine değinerek, “Sosyal güvenlik, toplumun zor durumda olan bireylerine yardım edilmesini daha iyi durumda olan kişilerin vicdanına veya yardımına bırakmayarak, toplumsal dayanışmayı kurumsal ve düzenli işler hale getirmekte ve tüm ülke vatandaşlarına hak olarak sunmaktadır. Sosyal güvenlik sistemi vatandaşlara hayatları boyunca sağlık hizmeti vermeyi, asgari bir gelir düzeyi sağlamayı ve kişileri mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik nitelikteki risklere karşı korumayı ve bu risklerden doğan zararları gidermeyi amaçlayan sistemdir.

Ülkemizde sosyal güvenlik, anayasal bir hak olarak Anayasa’nın 60’ıncı maddesinde yer alan “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmü ile güvence altına alınmıştır. Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür. Sosyal güvenlik kurumu olarak bizde Anayasa ile güvence altına alınan bu hakkı korumak ve kayıt dışılığın önlenmesi için gerekli çalışmaları yapmayı kendimize bir yükümlülük olarak görmekteyiz” dedi.

-KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN TOPLUMUN SOSYAL VE EKONOMİK DEĞERLERİNE OLUMSUZ ETKİLERİ VAR-

Parlaktaş, kayıt dışı istihdamın, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesi olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti; 

“Çalışanların sigortalı olarak çalıştırılmaları anayasal bir hak olmakla birlikte aynı zamanda hem çalışanlar hem de işverenler açısından bir zorunluluktur. Yani işverenlerin çalışanlarını sigortasız olarak çalıştırma hakları olmadığı gibi çalışan kişilerin de sigortasız çalışmak veya sigortasız çalışmayı istemek gibi bir hakları söz konusu değildir. Bu şekilde çalışmayı isteyen kişilerin sigortasız çalıştırıldığının tespiti halinde işverenlere yönelik yaptırmalar uygulanmakta, işverenler kendilerince kötü niyetli olmamalarına rağmen mağdur olabilmektedir.”

Kayıt dışı istihdamın sosyo-ekonomik alanda olumsuz bir çok etkisinin olduğuna vurgu yapan Parlaktaş, “Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmakta; çalışanlar, işverenler ve devlet açısından ise birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır.

Bu olumsuz etkilerin önüne geçmek için Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceği birçok yol vardır. Bunlar:

 

PTT’den alınan e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden sorgulama yapılabilir,

7 gün 24 saat “ALO 170” Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi aranabilir,

Yine il ve ilçelerde bulunan tüm sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvurarak da, sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiği kısa sürede öğrenilebilir.

Çalışanlar sigortasız çalıştırıldıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirildiğini düşündüklerinde, ihbar ve şikayetlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na ALO 170, CİMER, En yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurarak iletebilirler. Özetlediğim bu durumlardan ötürü çalışanlarımızın ve işverenlerimizin kayıt dışı istihdamın zararlarından toplumsal olarak korunmak için bilinçli olmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

AdminAdmin

Admin