EKONOMİ
Giriş Tarihi : 22-01-2021 15:49   Güncelleme : 22-01-2021 15:49

‘İşimiz hizmet, gücümüz esnaf’

Sivas esnafıyla adeta bütünleşmiş olan, esnaf ve sanatkarın sıkıntılarını iyi bilen ve çözümü noktasında Ankara ile ikili ilişkileri güçlü olan Mesut Dursun esnaf ve sanatkara hizmet için başkanlığa talip olduğunu söyledi.

‘İşimiz hizmet, gücümüz esnaf’

Kızılırmak Gazetesi  ÖZEL HABER

 

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nde 21 yıl boyunca çeşitli kademelerde görev yapan ve son 2 yıldır da Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Müdürü olarak esnaf ve sanatkarın yanında olan Mesut Dursun  kooperatif başkanlığına aday oldu.

Sivas esnafıyla adeta bütünleşmiş olan, esnaf ve sanatkarın sıkıntılarını iyi bilen ve çözümü noktasında Ankara ile ikili ilişkileri güçlü olan Mesut Dursun esnaf ve sanatkara hizmet için başkanlığa talip olduğunu söyledi.

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinde sırasıyla tahsilat memurluğu, şef, müdür yardımcılığı ve müdür pozisyonlarında görev yaparak çekirdekten yetişen Mesut Dursun esnaf ve sanatkârların talebi üzerine başkanlığa aday olduğunu belirtti.

Pandemi sürecinde de kooperatif olarak önemli bir görev üstlenerek esnaf ve sanatkara hizmet verdiklerini ifade eden Başkan Adayı Mesut Dursun,  “Pandemide 1041 esnafa kredi verdik. Kaç kişiyle verdik. 5 kişiyle. Kaç günde verdik, 40 günde. Yani zor olanı kısa zamanda başardık. Kredileri kısa zamanda esnaf ve sanatkârımıza ulaştırdık. Bu 40 gün içerisinde ayrıca 77 normal işletme kredisi de verdik. 1041 kişiye verdiğimiz kredinin toplamı 22 milyon 500 bin lira. Tüm Türkiye’den ve kooperatiflerden ‘Siz bunu nasıl başarıyorsunuz?’ diye soruluyordu. ‘Tamam, kooperatifteki işi biliyordunuz yaptınız da bankayı nasıl 2-3 günde ödettiniz?’ diyorlardı. Bu da işi bilmekten, çekirdekten gelmekten, işin mutfağında yoğurulup pişmekten geliyor. Hem esnaf çocuğu olmaktan hem de 21 yıllık bir tecrübeden kaynaklanıyor. Elbette ki başımızda da bir üstadımız, hocamız, ağabeyimiz, başkanımız var. Bunları da Yüksel Demirgil’e söylemeden geçmek mümkün değil. Niye? Biz bu mutfakta, bu kooperatifte kooperatifçiliği bu kişilerden öğrendik, duayenlerden öğrendik” dedi.

Sivas’ta pandemi sürecinde hiçbir esnaf ve sanatkârı nakit ihtiyacı noktasında kapıdan çevirmediklerinin altını çizen Mesut Dursun, “Esnaf ve sanatkârlarımıza yok demeden 22 milyon 500 bin lirayı 40 günde verdik.  Pandemi sürecinde dairemizin temizliğine büyük önem gösterdik. Saat mefhumu gütmeden, Cumhurbaşkanlığı genelgelerine uyarak hiç kimseyi incitmedik. Buradan kendi evleri, kendi dükkânları gibi güler yüzle karşıladık, memnuniyetle de uğurladık”  dedi.

Pandemi nedeniyle ülkemizin zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Başkan Adayı Mesut Dursun, “Mücbir bir durum var. Allah’tan gelen bir şey. Bununla mücadele etmek çok zor. Burada elbette ki devletimizin, hükümetimizin gücünü unutmak mümkün değil. Cenabı Allah devlete, millete zarar vermesin. Biz birlikte hep beraber olacağız. Kooperatifçiliğin amacı ‘Birlikte güçlü olmak, kuvvetli olmak’ demek. Biz de bu kuvveti esnafımızdan alarak onların desteğiyle burada sağlamca durduk. Yani, ‘Biz hep beraberiz’ dedik. Ayrı gayrı gütmedik. Bu da ne ile oldu? Esnafı bilmemizle, esnaf çocuğu olmamızla, gönül bağı kurmakla oldu. Hep gönülden geldi, içten geldi. Esnafın işini görmek bizi fevkalade memnun etti; rahatlattı, yorgunluğu attı kısacası” şeklinde konuştu.

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin Türkiye’nin sayılı kooperatiflerinden birisi olduğuna dikkat çeken Mesut Dursun, “Türkiye’de 1030 Esnaf Kefalet Kooperatifi var. Bunlardan 980’i faal olarak görev yapıyor. Biz bu 980 kooperatif içerisinde 20’nci büyük kooperatifiz. Sıradan bir kooperatif değiliz.  Bizim 2020 yılındaki plasmanımız 169 milyon lira. Bunlar geri dönüşümüyle birlikte yaklaşık 200 milyon lira. Peki, bu 200 milyon liradaki takip oranımız ne derseniz banka tabiri ile 0.7, bizim tabirimizle 7.81. Peki buradaki ödenmeyen miktar yani banka diliyle söylediğimizde takip oranı kaç derseniz 1 milyon 45 bin lira. Bunun da karşılığında teminatı var. Bu büyük bir başarıdır. Bu kimin başarısı aslında?  Biz; ‘Bizim başarımız’ demiyoruz. Bu Sivas esnaf ve sanatkârının başarısıdır. Onlar varsa biz varız. Onlar varsa bu kooperatif var. Ondan dolayı Sivas esnaf ve sanatkârına bir kez daha teşekkür ediyorum. Allah onlara güç kuvvet versin, yardımcısı olsun, hayırlı kazançlar versin” idedi.

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkan Adayı Mesut Dursun, “Kooperatifçilik demek çok kolay bir şey değildir. Birlikteliği sağlıyorsun. Bizim görevimiz burada köprü vazifesi görmektir. Halkbank’a biz kefil oluyoruz. Sübvanseli olarak veriyoruz. Halk Bankası da bu parayı karşılıyor, esnaf ve sanatkârımıza veriyor. Onlar da evine, çoluğuna çocuğuna iş, aş olarak götürsün ki huzur oradan doğsun, mutluluk oradan olsun. Eğer biz bu görevi yapamazsak işte o zaman zorluklar çıkar. Dükkânı bırakın, evde de ne huzur ne de aş olur. Onun için kooperatifçilik çok farklıdır. Aslında kısacası kooperatifçilik gönül bağı demektir. Biz de bu hizmeti 21 yıldır götürüyoruz. Kooperatifimizin kuruluşundan bu güne kadar görev alan yönetim kurulu başkanlarımızdan yönetim kurulu üyelerine, çalışan personeline kadar hayatta olanlarına sağlık diliyorum; vefat edenlere rahmet diliyorum. Onlar buraya güzel bir yer bırakmışlar. Hani bayrak yarışı derler ya işte biz bu bayrağı buradan alıp ta üstlere kadar getirdik. Rabbim nasip ederse; sağlık, sıhhat verirse yine bu bayrağı biz zirvede tutmak istiyoruz. Çünkü bu bayrağın daha üst yeri yok. Zaten zirvedeyiz. Sivas esnaf ve sanatkârı olarak zirvede bir kooperatifiz. Biraz önce dediğim gibi bu birlikte olmaktan geliyor. Biz kapımıza gelen hiçbir esnaf ve sanatkârımıza ‘Bu kredi yok’ demedik veya çeşitli bahaneler üretmedik. Genelgeler, tamimler, banka genel mektupları çerçevesinde hareket ettik ve bu zorlukları da hep aştık. Burada bizim bir ortağımız da Türkiye Halk Bankası’dır. Onlarla birlikte çalışıyoruz. Aynı Esnaf Odaları Birliği için elmanın yarısı onlar yarısı biz deriz ya burada da aynı şekilde Halk Bankası elmanın yarısı ise diğer yarısı da biziz. Biz burada ortaklaşa bir iş yapıyoruz.” dedi.

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin şu an 3 bin ortağı olduğunu kaydeden Mesut Dursun, ortakların 1954’ünün aktif kredi kullandığını söyledi.

Sivas Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin bu güne başarılı işlere imza attığını belirten Mesut Dursun, “Eğitimse eğitimde, sporsa sporda, iş yerini kaybeden esnafsa esnafın yanında yani kısacası Sivas için olunması gereken neresi varsa her zaman orada olmuştur; olmaya da devam edecektir” şeklinde konuştu.

Esnaf çocuğu olarak Sivas esnafına hizmeti kendisine şiar edindiğinin altını çizen Mesut Dursun, “Çünkü ben bir esnaf çocuğuyum. Esnafın içindeyim hiç de kopmadım. Yani bir memur zihniyeti ile hiçbir zaman iş yapmadım. Bu koltuğa oturduğum zaman da ‘Rabbim bana kibirlik verme, bu koltuk sevdasını da bana hiç yapıştırma’ dedim. Çünkü ben dükkânda hep ayaktaydım, koltuk sevdam yoktur. Buraya gelen esnaf arkadaşlarımız, ortaklarımız, üyelerimiz aday olmamı istediler. Ben de her zaman olduğu gibi onları kırmayarak onların gücüyle, kuvvetiyle, dualarıyla aday oldum. Bu bir hizmet yarışıdır. Ben de bu hizmette üstüne kat kat koyarak devam ettirmek istiyorum. Çünkü sadece burası ile bitmiyor. Ankara tecrübemiz var, Genel Merkezdeki diyaloglarım çok güzel. Genel Başkanımız ile olsun, Genel Başkan Vekillerimizle, Genel Müdürlerimizle irtibatım çok iyi. Türkiye Halk Bankası’ndaki diyaloglarımla plasman akışına her zaman öncülük ettim, bundan sonra da edeceğim. ‘İşimiz hizmet, gücümüz esnaf’ sloganıyla dualarla bu yola çıkıyoruz. Edindiğim bilginin, tecrübenin daha fazlasını esnaf ve sanatkârımıza aktarmak için ben de bu göreve talibim. 2021 yılının tüm insanlığa, sağlıklı, barış dolu, huzur dolu, bereketli bir yıl olması dileğiyle ismim gibi mesut bir yıl diliyorum” dedi.

AdminAdmin

Admin