EĞİTİM
Giriş Tarihi : 18-09-2023 16:43

“KARDEŞE KIYAK” İDDİASI MECLİS’TE

CHP’li Karasu, Milli Eğitim Bakanı’na iddianın doğru olup olmadığını sordu. Temiz’in daha önce de oğlunu üniversiteye öğretim görevlisi, kız kardeşini ise Öğretmenevi’ne aşçı olarak işe aldırdığı da iddia edildi.

“KARDEŞE KIYAK” İDDİASI MECLİS’TE

Sivas’ın Hafik ilçesinde pek çok öğretmen her gün yaklaşık 80 km gidiş geliş yaparken, aynı ilçede görev yapması gereken Memur-Sen Sivas İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Başkanı Halil İbrahim Temiz’in kardeşinin il merkezinde ve evine yürüme mesafesinde bir okulda görevlendirildiği öne sürüldü.

CHP’li Karasu, Milli Eğitim Bakanı’na iddianın doğru olup olmadığını sordu. Temiz’in daha önce de oğlunu üniversiteye öğretim görevlisi, kız kardeşini ise Öğretmenevi’ne aşçı olarak işe aldırdığı da iddia edildi.

SİVAS/

Memur-Sen Sivas İl Temsilcisi ve Sivas Eğitim Bir Sen Başkanı Halil İbrahim Temiz’in kardeşi Ekrem Temiz’in Hafik Atatürk Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni olarak görev yapması gerekirken, Sivas merkezde evine yürüme mesafesindeki bir okulda görevlendirildiği iddia edildi. CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Ulaş Karasu, iddiayı TBMM gündemine taşıdı.

Memur-Sen Sivas İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Sivas 1 Nolu Şube Başkanı Temiz’in küçük kardeşi Ekrem Temiz’in Hafik Atatürk Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni olarak görev yapması gerekirken, Sivas merkezde ve evine yürüme mesafesindeki İmam Hatip Ortaokulu’na görevlendirildiği öne sürüldü. 18 dersi olduğu belirtilen Ekrem Temiz’in ihtiyaç olmasına rağmen kent merkezindeki bir okula görevlendirildiği, üstelik Hafik’te çalışan 45 öğretmenin her gün merkeze 40 kilometre uzaklığa gidiş ve dönüş yaptığı öne sürüldü.

Halil İbrahim Temiz’in daha önce de oğlunu Cumhuriyet Üniversitesi'nde öğretim görevlisi, kız kardeşim ise Sivas Öğretmenevine aşçı olarak işe aldırdığı iddia edilmişti.

KARASU BAKAN’A SORDU

CHP Sivas Milletvekili Karasu, iddiaları gündeme getirerek Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması talebiyle soru önergesi hazırladı. Eğitim öğretim yılının, bu yıl da büyüyen sorunlarının gölgesinde açıldığını vurgulayan Karasu, “Eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikaları mevcut iktidar ve bakanlık marifetiyle, yapılan yasal düzenlemeler ile fiili dayatmalar eşliğinde sürdürülmektedir” dedi.

Sivas’taki iddiaya dikkat çeken Karasu, “Görevlendirmeden İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bilgisi var mıdır? Bu görevlendirme, Ekrem Temiz'in iktidara yakın görüşleri olan Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Başkanı Halil İbrahim Temiz'in kardeşi olduğu için mi gerçekleşmiştir?” diye sordu. Karasu ayrıca, Ekrem Temiz’in görevlendirmesiyle Hafik Atatürk Ortaokulu’nda boş geçecek olan haftalık 18 saat dersin nasıl doldurulduğuna yanıt verilmesini talep ederken, “Öğrencilerin alamadıkları dersler de dikkate alındığında, fırsat eşitliği bakımından öğrencilerin dezavantajlı duruma düşmesinden kim ya da kimler sorumludur?” diye sordu.

KÖY OKULLARI AÇILACAK MI?

Önergesinde köy okullarının durumunu da dile getiren Karasu, yıllardır kapalı kalan ve büyük bölümü çürümeye başlayan, harabeye dönüşen köy okullarının yeniden açılması için Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir çalışması olup olmadığının açıklanmasını talep etti. Karasu, Öğretmen açığını kapatılması, okul ve coğrafi bölgeler arasındaki nitelik farkının giderilmesi açısından öğretmen açığının tamamen kapatılmasına yönelik olarak yapılan çalışmalar var ise içeriği hakkında bilgiler talep etti.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf TEKİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.

 

 

Ulaş KARASU

Sivas Milletvekili

 

2023-2024 eğitim öğretim yılı, ülkemizde eğitimin karşı karşıya olduğu ve geçtiğimiz yıllar içinde her geçen yıl birikerek büyüyen sorunlarının gölgesinde açılmıştır. Eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikaları mevcut iktidar ve bakanlık marifetiyle, yapılan yasal düzenlemeler ile fiili dayatmalar eşliğinde sürdürülmektedir.

Var olan sorunlardan bir tanesi öğretmen yetersizliği ve açığıdır. Eğitimin vazgeçilmez unsuru hiç şüphesiz öğretmendir ve eğitimin niteliği, öğretmenin niteliği ile doğru orantılıdır. Her ne kadar yeni eğitim dönemi başında 45 bin yeni öğretmen göreve başlamış olsa da, bazı branşlarda kontenjan sayısı çok yetersiz olduğu için KPSS’den yüksek puan almış olsa da öğretmenler atanma imkanı bulamamıştır. Bu nedenle, son atama var olan ihtiyacı karşılamamıştır.

Hal böyle olmasına karşın, iktidara yakınlığıyla bilinen Memur-Sen Sivas İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Sivas 1 Nolu Şube Başkanı Halil İbrahim Temiz’in Hafik Atatürk Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni olan kardeşi Ekrem Temiz’in 18 saat dersi olduğu halde Sivas merkezde evine yürüme mesafesindeki İmam Hatip Ortaokulu’na görevlendirildiği iddia edilmektedir.

Daha önce de temsil ettiği sendika başkanlığını kullanarak oğlunu Cumhuriyet Üniversitesi’ne öğretim görevlisi, kız kardeşini Sivas Öğretmenevi’ne aşçı olarak aldırdığı öne sürülen Temiz’in, kardeşi Ekrem Temiz’e yapılan bu görevlendirmede dahli olduğu Sivas eğitim camiasında dile getirilmektedir.

Aynı ilçede çalışan 45 öğretmenin her gün merkeze 40 kilometre uzaklıktaki Hafik’e gidiş dönüş olarak günlük 80 kilometre yol yaparken, Temiz’in okulunda ihtiyaç olmasına rağmen Sivas merkezindeki evine yürüme mesafesindeki bir okula görevlendirilmesi eğitim caimasının haklı tepkilerine neden olmaktadır. Bu çerçevede;

  1. Önergeye konu olan görevlendirme iddiası doğru mudur? Hafik Atatürk Ortaokulu öğretmeni Ekrem Temiz hangi tarihte, hangi gerekçeyle ve hangi mevzuat uyarınca Sivas Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nda görevlendirilmiştir?

 

  1. Söz konusu görevlendirmeden İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bilgisi var mıdır? Bu görevlendime, Ekrem Temiz’in iktidara yakın görüşleri olan Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Başkanı Halil İbrahim Temiz’in kardeşi olduğu için mi gerçekleşmiştir?

 

  1. Ekrem Temiz’in görevlendirmesiyle Hafik Atatürk Ortaokulu’nda boş geçecek olan haftalık 18 saat ders nasıl doldurulmuştur? Öğrencilerin alamadıkları dersler de dikkate alındığında, fırsat eşitliği bakımından dezavantajlı duruma düşmesinden kim ya da kimler sorumludur?

 

  1. Halil İbrahim Temiz’in daha önce oğlunu Cumhuriyet Üniversitesi’ne öğretim görevlisi, kız kardeşini ise Sivas Öğretmenevi’ne aşçı olarak işe aldırdığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bu konuda yapılan hukuki herhangi bir işlem var mıdır? Var ise geldiği aşama, sonucu nedir? Temiz’in başka birinci derecede yakını olan kişi ya da kişiler herhangi bir kamu kurumunda görev yapmakta mıdır? Yapıyorsa hangi kurumda ne zamandan bu yana görev yapmaktadır?

 

  1. Sivas’ta her bir ilçe ayrı ayrı gösterilmek üzere, kaç köy okulu vardır kaçı halen kapalıdır? Yıllardır kapalı kalan ve büyük bölümü çürümeye başlayan, harabeye dönüşen bu okulların yeniden açılması için bakanlığınızın yaptığı/yapacağı çalışmalar nelerdir? Bunun için ne kadar kaynak ayrılmıştır?

 

  1. Türkiye genelindeki köy okullarının açılması için bakanlığınız nasıl bir planlama yapmış ve ne kadar kaynak ayırmıştır? Açılacak köy okullarında öğretmen ve yardımcı personel istihdamı konusunda planlama varsa içeriği nedir?

 

  1. Öğretmen açığını kapatılması, okul ve coğrafi bölgeler arasındaki nitelik farkının giderilmesi açısından öğretmen açığının tamamen kapatılmasına yönelik olarak bakanlığınızın yaptığı ve yapacağı çalışmalar nelerdir?
AdminAdmin

Admin