GÜNDEM
Giriş Tarihi : 10-07-2023 15:44

Milletvekili Karasu, Kene Ölümlerinden İlgili Kurumları Sorumlu Tuttu

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, her yıl vatandaşın kâbusu haline gelen kene vakaları, artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili bilinçlendirme yöntemlerinin yetersizliği ve hala bir aşının bulunamamış olması nedeniyle yaşanan ölümlerin ilgili kurumların sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

Milletvekili Karasu, Kene Ölümlerinden İlgili Kurumları Sorumlu Tuttu

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, her yıl vatandaşın kabusu haline gelen kene vakaları ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili aşı geliştirme çalışmalarında henüz istenen sonuca ulaşılamamış olunmasını TBMM gündemine taşıdı.

Milletvekili Karasu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması talebiyle hazırladığı soru önergesini TBMM’ye sundu.

Soru önergesinde, KKKA’nın her yıl bahar-yaz dönemlerinde artış göstererek kenelerden insanlara bulaşan bir hastalık olduğunu hatırlatan Karasu, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, sağlık personeli, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunan vatandaşların büyük risk altında olduğunu belirtti.

Vatandaşların sağlığını çok yakından ilgilendiren bu konuyu önceki dönemlerde de Meclis gündemine taşıdığını hatırlatan Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Karasu, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “KKKA başta seçim bölgem olan Sivas olmak üzere Tokat, Yozgat, Çorum, Amasya gibi illerimizde yoğun olarak görülmektedir.

Hastalığın ülkemizde ilk görüldüğü 2002 yılından bu yana hastalık nedeniyle çoğunluğu Sivas ilimizde olmak üzere birçok vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

Geç tedavi, bilinçlendirme yöntemlerinin yetersizliği ve en önemlisi hala bir aşının bulunamamış olması nedeniyle yaşanan ölümler ilgili kurumların sorumluluğundadır.

KKKA hastalığı, Sivas ve çevre illerde olmak üzere halen büyük bir tehdit oluşturmakta ve can almaya devam etmektedir. Vatandaşlar, tüm uyarı ve ikazlara karşın alınmayan önlemler nedeniyle korku içerisinde her yıl tekrarlanan kene vakalarını çaresizce izlemektedir.

Halkımızın can güvenliğini tehdit eden bu hastalığa karşı artık zaman yitirilmeden harekete geçilmelidir. 21. yüzyılda ülkemiz insanlarının bedelini canı ile ödediği bir hastalığın oluşmasına neden olan kenelerden korunmak ve bu sorunun tamamen ortadan kaldırılması için gereken tedbirleri almak, vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi ve varsa ilgili kurumların ihmal veya görevlerinin ortaya çıkarılması gerekmektedir.”

ADIM ATILMAMASININ SORUMLULARI KİMLER?

Sağlık Bakanlığı’nın KKKA hastalığı için yaptığı çalışmaları ve bunun için son 3 yılda ayrılan bütçe ve personel sayısının açıklanmasını isteyen Karasu, “KKKA’ya karşı etkinliği kanıtlanmış, uygulanabilir aşı geliştirme çalışmalarında dünyada ve ülkemizde son durum nedir?

Bu konuda ülkemizde vakanın ilk görüldüğü günden 20 yılı aşan bir süre geçmiş olmasına karşın, henüz istenen sonuca ulaşılamamış olunmasının gerekçeleri nelerdir? Bu konuda gerekli adımların hala atılamamış olmasının sorumlu ya da sorumluları kimlerdir?” sorularına da yanıt verilmesini talep etti.

AdminAdmin

Admin