DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Resul TOPRAK
Resul TOPRAK
Giriş Tarihi : 31-12-2023 11:57

SİVAS’TA UNUTULMAZ İKİ ŞAHSİYET

  • Sivas’ta iki müthiş şahsiyetin 31 Aralık tarihi birinin ölüm tarihi diğerinin doğum tarihi, bu şahsiyetleri anmadan geçemezdim. Bu iki yiğidi Sivas’ta tanımayan yoktur diye düşünüyorum. Belki Hacı Abdurrauf Efendiyi hatırlamaya bilirler çünkü bugün ölümünün 96. Yılı bu gibi platformlarda hatırlatmamız gerektiğini düşünüyorum. Hacı Abdurrauf Efendi hakkında birçok kitap yazıldı, Hacı Abdurrauf Efendinin 96.Ölüm yıl dönümünde RAHMETLE ANIYORUM.
  • Rahmetli Muhsin YAZICIOĞLU yakın dönemimizin Efsane REİSİ, Muhsin Başkanı ve siyasetçisi olduğu için şu anda herkes hatırlıyor. Muhsin YAZICIOĞLU’ nun doğumun günün 69.yıl dönümünde RAHMETLE ANIYORUM.

 Bu tarihte birleştikleri gibi birçok hususta da birleşmektedirler. Bunlardan birkaç tanesini şöyle sıralaya biliriz,

  1. Mücadeleci Ruhları
  2. Çektikleri sıkıntılar
  3. Memleket sevdaları
  4. Ölüm (İkisi de görevi başında vefat etmeleri)
  5. Kabirlerinin bulunduğu mekanlar.

 

HACI ABDURRAUF EFENDİ

            1877 Sivas -31 Aralık 1927 Sivas

  • 1.2-- Sivas’ın son Osmanlı ve ilk Cumhuriyet müftüsü olma özelliğine sahip Müftü Hacı Abdurraûf Efendi* (1)
  • 1877'de (H.1294) Sivas'ta Câmii Kebir Mahallesi Hükümet Sokağı 3/1 numaralı hanede doğdu. Babası Hatip Sıbgatullah Efendi, annesi Mecbure Hanım’dır. Babası Sivas'taki Sultan Alaaddin Câmi-i Kebir'inin mütevellîsi ve hatibiydi. Dedeleri ulemâdandır. Şöhret'i “Sarıhatipzâde”dir. Abdurraûf Efendi uzun boylu, ela gözlü ve buğday tenli idi. Abdurraûf Efendi ilk tahsilini Sivas'ta özel hocalardan yaparak onlardan Akâid, temel İslami ilimler ve fen bilimleri dersleri okudu. Babası ve dedelerinin de ulemâdan olması sebebiyle onlardan da dersler aldı. Abdurrauf Efendi iki yıl kadar Sivas Gökmedresesi’ne devam ettikten*(2) sonra Kayseri'ye giderek Kozanoğlu medresesinde altı yıl ilim tahsiline devam etmiştir. Sonra Darende'nin Aşodi (Yeniil) köyünde bulunan âlimlerden Ömer Şemi Efendi'den aldığı dersler sonrasında icâzetnâme almıştır. Abdurraûf Efendi Arapça ve Farsça biliyordu.*( 3)

          3--Abdurrauf Efendi 1899 yılından 1927 yılına kadar 28 yıl boyunca muhtelif devlet görevlerinde bulunmuştur. Onun devlet hizmetindeki ilk görevi 25 Teşrîn-i evvel 1315 (6 Kasım 1899) tarihinde Sivas Bidâyet Mahkemesi Üyeliği olmuş, bu göreve 19 Mayıs 1317(1Haziran 1900 tarihine kadar devam etmiştir. 24 Teşrîn-i evvel132(6 Kasım 1908) tarihinden 4 Kânûn-ı Evvel 1324(17 Aralık 1908) tarihine kadar Dârende Kaymakamlığı vekâletinde bulunmuştur. Dört sene Sivas Vilâyeti İdare Meclisi Üyeliği yapmıştır. Fahrî olarak Tevcih-i Cihat ve Muhacirin Komisyonlarında üye, seferberliğin ilanında ise asker aileleri hakkında incelemeler yapacak komisyonun başkanlığında ve vilâyetçe geçici olarak bazı görevlerde bulunmuştur. 30 Teşrin-i Sani 1331(13 Aralık 1915) tarihinde Sivas Merkez Müftülüğü’ne atanmıştır.

  •  Milli mücadele dönemine gelindiğinde Abdurraûf Efendi’nin Sivas müftüsü gibi önemli sıfatıyla bu mücadelede önemli roller üstendiğini görmekteyiz. Milli mücadelenin ilk kıvılcımı İzmir'in işgalinden sonra yapılan heyecan verici bir miting ile diğer Anadolu şehirlerinde olduğu gibi Sivas'ta da başlamıştı. Binlerce kişinin katıldığı mitingin tertip komitesi komitede Abdurrauf Efendi de yer almıştır. Atatürk Erzurum’dan Sivas’a gelirken onu ve beraberindekileri karşılayan dönemin aynı zamanda Şarki Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Sivas Şubesi Başkanı olan Müftü Abdurraûf Efendi karşılamış ve birçok faaliyette ona refakat etmiş, câmilerin güvenlikli olması sebebiyle Ulu Câmii'de yapılan 7-8 toplantıya onunla birlikte katılmıştır. Her vaazında ‘Toprak olmazsa özgürlük olmaz, vatan olmaz, ibadet olmaz’ diyerek halkı milli mücadeleye destek vermeye teşvik etmiştir. Milli mücadeleye desteği Sivas’la sınırlı kalmayan Müftü Abdurraûf Efendi Antep ve Maraş mücâhitlerine de mal ve para yardımları göndermiştir.

              4-- 1915 yılında Osmanlı döneminde müftülük görevine getirilen Abdurraûf Efendi bu görevini Cumhuriyet’in kurulmasından sonra da 1927 yılında vefat edene kadar devam etmiştir.

              5-Kabri Sivas Ulu Cami Bahçesinde bulunmaktadır.

Böylece toplam 12 yıl bu görevi icra eden Abdurrauf Efendi Osmanlı’nın son, Cumhuriyet’in ilk Sivas müftüsü olma özelliğine sahiptir.

 

Kaynaklar:

  • 1- Sivas Nüfus Müdürlüğü’ndeki kayıtlarda Mehmet Rauf ismi kullanılırken memuriyetleriyle ilgili belgelerde ve sicil dosyalarında Abdurrauf ismi kullanılmaktadır
  • 2 -Ahmet Necip Günaydın,’Milli Mücadelde Sivas 108 Gün’,(Sivas:1000 Temel Eser:2009),272.
  •  3- Recep Çelik,’Sivas Müfüsü Abdurrauf Efendi’,Kültür Tarihimizde Sivaslı Bir Aile Sarıhatipzadeler,(Sivas,2011),Buruciye Yayınları,356.
  •  4 -Çelik, ’Sivas Müfüsü Abdurrauf Efendi’,356.

 

MUHSİN YAZICIOĞLU

              31 Aralık 1954 yılı Sivas -25 Mart 2009 yılı Kahramanmaraş

  • 1.2.3 : 31 Aralık 1954 günü Halit ve Fidan Yazıcıoğlu çiftinin son çocuğu olarak Sivas'ın Şarkışla ilçesinin Elmalı köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şarkışla'da yaptıktan sonra Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde yükseköğrenimini tamamladı. Türk Siyasetçisi, veteriner hekim ve ülkücü lider. Eski Ülkü Ocakları genel başkanı; 19., 20., ve 23. dönem TBMM Sivas milletvekili; Büyük Birlik Partisi kurucusu ve ilk genel başkanıdır. 25 Mart 2009 tarihinde helikopter kazasında Kahramanmaraş 'ta ŞEHİT OLDU.

   1980 yılına kadar Milliyetçi Hareket Partisi genel başkan müşavirliği görevinde bulundu. 12 Eylül 1980'den sonra MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası'nda yargılandı. 5,5 yılı hücrede olmak üzere 7,5 yıl Mamak Cezaevi'nde kaldı. Burada Üşüyorum adlı bir şiiri yazdı.
Ben sonsuzluğu düşünüyorum
Ey sonsuzluğun sahibi, sana ulaşmak istiyorum
Durun kapanmayın pencerelerim
Güneşimi kapatmayın
Beton çok soğuk, üşüyorum.  Muhsin YAZICIOĞLU

  • 4.  25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesindeki mitinginden Yozgat-Yerköy mitingine hareket etmek üzere içinde bulunduğu helikopter, bilinmeyen bir sebepten dolayı düştü.
  • 5. Vasiyeti üzerine cenazesi, Taceddin Dergahı’ nda gömülmeyi vasiyet ettiği için bir bakanlar kurulu kararı çıkarılarak Mehmet Akif Ersoy müzesi olarak kullanılan dergâhın bahçesine defnedildi.

YÜCE YARADAN’DAN BU İKİ BÜYÜK ŞAHSİYETİ RAHMETİYLE MUAMELE ETMESİN VE PEYGAMBER EFENDİMİZE KOMŞU EYLESİN.

     ALLAH RAHMET EYLESİN.

SAYGILARIMLA. 

NELER SÖYLENDİ?
@
Kadir Coşkun 4 ay önce
Ruhları şad olsun.
Ahmet Torun 4 ay önce
Allah ikisinden de ve bunları hatırlatan sizdende razı olsun İnşallah
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
sanalbasin.com üyesidir